Vendégház hírek – beköszöntő

by | Feb 25, 2020 | Hírek

Megjelenés és technikai érdekességek

Vendégeink gyakran teszik szóvá, hogy házunk mennyire más a manapság általánosan megszokott épületekhez képest és sokukat éppen ez vonzott hozzánk. Sokan érdeklődnek technikai részletek felől is, én meg, persze, szívesen mesélek ilyenkor, mindenkinek igénye szerint.

Így gondoltam, írok is erről, talán érdeklődésre talál. 

Környzettudatosság

Valóban van a házban több, nem szokványos dolog, régi-új technika. Meghatározó volt a környezettudatosság, úgy az építésben, mint a ház működésében. Ezzel a szemlélettel már nem az első építésem, így a már megismert, bevált dolgokat igyekeztem alkalmazni és újakkal kísérletezni.

Szalmabála

Az egyik ilyen érdekesség – el van bújva, nem szembeötlő –, hogy mi a téglafalakra és a tetőre is hőszigetelésnek szalmabálákat tettünk. Ez a vastag szalmabunda aztán sokban járul hozzá a ház télen-nyáron kellemes klímájához, ezért a szalma a barátunk.

Vályog

Másik ilyen szerényen megbújó hasznos barát a falakon kívül-belül lévő vályogvakolat. Ez tulajdonképpen csupán agyag és homok megfelelő keveréke és ez az egyszerű anyag mesterien bánik a párával. Nem zárja be a házba, amikor kell, engedi távozni akár a falon keresztül is. De sok párát meg is tud kötni, amikor felesleg van belőle és kiadja, amikor túl száraz lenne a levegő.

Zöldtető

Az már egyből látszik, hogy ennek a háznak a tetején nem piros cseréptető van, de, hogy mi is van helyette, az alig kandikál ki a széleken. Bizony, szép zöld fű! És bizony az ő segítsége is jól jön a kánikulában, hogy még a felső szinten is több, mint 10ºC-kal hűvösebbek legyenek a belső helységek a külső forróságnál. Ez az eredmény összefogást igényel, be is segít még a házon körbefutó széles eresz és erkély is az árnyékolásba és nem utolsó sorban a ház előtt álló hatalmas diófa, mint egy nagy napernyő, még az emeleti teraszt is védi a naptól.

Organikus formák

Az érkezők szemét legtöbbször a sok faanyag használata, annak szín- és formavilága csábítja el, de így vagyok ezzel magam is a rönkök, deszkák természetesen szabálytalanul hullámzó vonalait nézve. Ezekből a természetes formákból ezért még a bútorok készítése közben is igyekszem minél többet megtartani, felhasználni. 

Ezekhez az organikus formákhoz igyekszem illeszkedni a kerámia burkolatok tervezésével és készítésével is. Az eredetileg mereven szabályos lapok a kézi munka segítségével már a lágyan hajladozó formákat is odaadóan követik. A textilek pedig hullámzó lágyságukat akkor is megtartják, ha egy-egy foltvarrással készült takaró vagy faliszőnyeg csupa mértanilag szabályos kis egységből áll össze.

 

Azoknak, akiket érdekelnek további részletek, lesz folytatás, sőt! Ha szeretné, hogy a ház valamelyik részéről bővebben írjak, akár a fenti témák alapján, akár a személyes élményekből vagy a fotókat nézegetve, írja meg egy kommentben a bejegyzés végén vagy Facebook-on vagy egy személyes üzenetben a weboldalról.

0 Comments

Foglaljon telefonon!